BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Din Beramboi telah kembali ke rahmatullah... al-Fatihah...



Petikan akhbar online M-Star (2 april 2010) :


KUALA LUMPUR: Jenazah pelawak dan penyampai radio popular Din Beramboi atau nama sebenar Mior Ahmad Fuad Mior Badri, 44, selamat dikebumikan pukul 10.40 pagi tadi di Tanah Perkuburan Islam Bukit Lagong, Taman Ehsan di sini hari ini.
Jenazah yang dibawa pulang malam tadi di solatkan pada pukul 10.15 pagi di Masjid Al-Faizin, Taman Ehsan. Lebih 100 orang sanak-saudara dan sahabat-handai termasuk peminat Allahyarham hadir bagi memberi penghormatan terakhir kepada jenazah.
Menurut adik ipar, Sharifuddin Che Man, 43, Din mula kritikal pada pukul 11.30 malam setelah diberi CPR pertama sehingga CPR terakhir pada pukul 12.15 malam tadi.
"Keadaan Din tidak stabil sejak hari dimasukkan ke hospital pada malam Isnin lalu, ada masa dia stabil dan boleh terima pemindahan darah ada masanya tidak. Sehinggalah doktor memberitahu Din tidak dapat diselamatkan.
"Semua yang berlaku begitu pantas, sehingga kini saya masih lagi terkejut dan tidak mampu untuk menerimanya tetapi kami redha. Saya dapat rasakan arwah masih berada disekeliling kita," ujarnya dengan nada sedih.
Menurut Sharifudin, arwah disahkan meninggal kerana mengidap Dengue Shock Syndrome yang menyebabkan organ dalaman terhenti.
"Ketika dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) doktor telah mendapati tanda-tanda denggi dan keesokkanya arwah disahkan Dengue Shock Syndome dan beberapa organ dalamannya tidak berfungsi.
"Disebabkan itu dia diberi ubat untuk direhatkan kerana buah pinggangnya gagal berfungsi. Keadaan arwah pada mulanya nampak stabil tetapi selepas hari selasa keadaannya mula merosot teruk," jelasnya.
Din yang dimasukkan ke Wad Rawatan Rapi (ICU) kerana mengidap Dengue Shock Syndrome sudah berada dalam keadaan kritikal sejak petang semalam. Allahyarham dimasukkan ke hospital pada petang Isnin lalu selepas mengalami demam yang mempunyai tanda-tanda denggi.


Luahan Hati teman baiknya... Aznil Nawawi... ketika ditemuramah...

April Fools Mengikut Islam...



Sheikh Uthaymeen dah terang-terang cakap.. April Fools haram sebab Menipu adalah berdosa mengikut syariat...
Cuba dengar elok2 ye... Arabic speech and English Translation...



Ramai yang sudah lupakan lagu ini...

Semangat Patriotik dan sayang pada negara harus disemai..

biar semangat itu sentiasa membara dari dulu... kini... dan akan datang...

A is For ALLAH...



ا ب ت ث ج ح خ د ذ ر ز س ش ص ض ط ظ ع غ ف ق ك ل م ن هـ  و ء ي

Melayu Layu - Dr. Mahathir feat. Malique

 

 fuh.... memang lirik lagu ni tajam menusuk kalbu...

Backgroundnya lagu "Anak Kecil Main Api"..

Amacam...?? Komen2.. haha

Kereta kembar... (serupa tapi... lebih kurang sama)

Penulis ingin membuat review tentang 3 buah kreta yang sama di luar, tapi lain di dalam.... Meh, kite tengok skit apa yang lain, apa yang serupa.....

Kereta pertama: Daihatsu Sirion...






 



















okey...kereta ni merupakan sebuah kereta supermini... Syarikat yang keluarkan kereta ni ialah Daihatsu, sebuah kilang besar kat jepun... kereta ni dikeluarkan pada tahun 1998 (1st model), pastu diupgrade skit pada tahun 2001/2002, pastu remodel balik pd 2004/2005 dan dicantikkan bodynya pd 2006/2007... Gambar kt atas ni ialah model yang diupgrade....erm,,,msti korang mcm pernah nmpak je kn...?? hehe....

Kereta Kedua: Subaru Justy














Kereta kat atas ni ialah hasil gabungan kereta Daihatsu Sirion dan Toyota Passo... Ia juga dikenali sebagai Subaru Justy 4th gen... kereta ni gak adalah hasil tangan budak2 jepun... Perbezaan ngan kereta kat atas dari luaran ialah Saiz, Spoiler, ngan Rim... erm,,,penulis pun pening gak skit2...


Kereta ketiga: Toyota Passo
























Kereta keluaran Toyota ni amat2lah serupa dengan kereta2 kat atas.... Nama kereta ni ialah Passo... Jap2,penulis dah rasa pening ngan review kereta2 ni... erm,,,penulis harap,pembaca dpat bezakan semua kereta2 kat atas ni....

okey, sebagai hadiah, penulis dengan bangganya mengupload gambar kereta-kereta kembar (MyVi, Passo, Sirion ngan Subaru Justy) kat bawah ni,,,,
Selamat Maju Jaya....






























































Harap korang leh bezakan kereta-kereta kembar ni......

TOP 5... Kereta mampu milik (anak raja je..)

Kereta pertama......














Bugatti Veyron - Kereta mcm mainan ni berharga USD1.7 juta.. atau bersamaan ngan RM5.8 juta.... Murah je kalau nak dibandingkan ngan berlian2 habib jewel punya set.... Kereta ni mampu mencecah 60 batu sejam dalam masa 2.6 saat... Top-speed bagi kereta ni ialah 253 batu sejam atau lebih...




Kereta Kedua












Lamborghini Reventon - Kereta yang nmpak smart ni memang power... Harga sebiji ialah USD1.6 juta atau bersamaan RM5.4 juta... Memang boleh pakai (anak raja).... Kereta ni plak mampu mencapai 60 batu sejam dalam 3.3 saat.... Top-speed bagi kereta ni ialah 211 batu sejam.... Kereta ni mahal bukan sebab "power", tapi sebab design body... dipercayai dipasang dengan tangan...





Kereta Ketiga















F1 McLaren - Fuhh...pintu terbuka camtu siot.... okey, harga kereta ni murah skit dari dua yang atas tadi,,,, USD0.9 juta atau RM3 juta je... Kelebihan kereta ni ialah ia dikategorikan sebagai kereta terpantas (terlaju) dalam perlumbaan F1 sejak lima belas tahun dulu lagi... Memang tak syak lagi kenapa dia tersenarai dalam kereta termahal dunia...



Kereta keempat













Ferrari Enzo - Kereta buatan ferrari ni memang terbaek.... Hanya 400 buah je yang dikeluarkan... memang limited edition... harga asal kereta ni ialah USD670,000.00 atau RM2 juta... Tapi, yang bestnya, kereta ni mencapai harga USD1.5 juta bila dilelong.... hehe... memang mampu pakai...




Kereta Kelima













Pagani Zonda C12 F - Dengan yakinnya, penulis percaya yang korang tak pernah dengar atau terlihat kereta ni kat mana2... Sebabnya, kereta ni tak pernah sampai Malaysia... Harga sebuah ialah USD667,321 atau RM2,281,570.44... Memang anak raja mampu pakai....




Komen dari penulis: Bagi korang2 yang bukan dalam kalangan diraja, janganla berangan nak pakai kereta2 ni... pakai je Proton Saga ke, MyVi ke, Kancil EX ke...Pun dah cukup untuk jalan2 satu Malaysia...

Filem Malaysia (PAWAGAM)




















Andartu Terlampau : 21 Hari Mencari Suami - Pergh..!!!! Tajuk filem ni mmg tak bleh blah.... Biasala, filem melayu kan dh banyak berunsurkan tajuk bukan2.... Penulis pun takde komen fasal filem ni... Tapi, tengok skit sinopsis citer ni....
     Cerita yang mengisahkan tentang seorang gadis lewat 20an bernama Nik Melati Sukma yang tertekan gara-gara masih lagi belum kberkahwin. Pelbagai usaha dilakukan oleh kedua orang tuanya iaitu Fatimah dan Nik Mat bagi membolehkanya bersetuju untuk berkahwin sehingga sanggup 'mix and match' anaknya itu dengan calon yang dirasakan mereka sesuai. Namun Nik Melati Sukma atau Nikki nekad mencari jodohnya sendiri.
     Pelbagai peristiwa lucu yang melingkari perjalanan Nikki dalam usahanya mencari calon suami sementelah ibunya Fatimah telah memberi kata dua:seandainya tidak membawa pulang calon suami dalam masa 21 hari, maka Nikki tiada pilihan melainkan terpaksa berkahwin dengan lelaki pilihan ibunya itu serta persetujui bersama oleh bapanya Nik Mat.
     Dalam melayari pelbagai senario bersama senarai calon-calon suaminya yang panjang, Nikki semakin lelah kerana apa yang dimahukannya tidak diperolehinya. Putra Aziz Al-Biruni; anak rakan baik ibunya, walaupun tampan namun kerjayanya sebagai peguam menjadikan sifat yang suka berperang di mahkamah bagi menegakkan kebenaran terbawa-bawa hingga ke luar dan ini turut melemaskan Nikki.
      Maka Nikki yang amat terkenal dengan sifatnya yang 'impulsive' lantas mengambil keputusan nekad untuk berkahwin degan Omar Shariff, lelaki yang sentiasa ada dalam hidupnya sekian lama. Namun sesuatu yang tidak diduga berlaku apabila Nikki bertemu kembali kekasih lama yang dicintainya sewaktu di universiti dulu iaitu John Johny Johnathan.
      Paling tragis sekaligus membuatkan Nikki berfikir dua kali samada untuk meneruskan pernikahannya dengan Omar Shariff atau tidak ialah, apabila John Johny Jonathan melamarnya pada hari pernikahannya itu. Apakah sifat impulsive NIkki kali ini mampu mendorongnya untuk membatalkan pernikahan dengan Omar Shariff di saat akhir?Jawapanya ada di dalam Andartu Terlampau...21 Hari Mencari Suami!
























Berani Punya Budak -  Sebuah filem arahan Afdlin Shauki. Memang kompem kelakar. Penulis rekemen korang tengok citer ni time masuk wayang nanti.... Disebabkan tujuan surprise, penulis terpaksa menyembunyikan sinopsis citer ni.... sorry for any inconvenience...
























KANTOI - Filem ni pun akan ditayang pada tahun ni gak (2010)... Yassin berlakon plak dalam ni, memang kompem lawak spontan si hidung jambu air ni... hahaha....


Penulis meminta maaf andai tersalah info fasal filem2 akan datang ni....

Jom tengok citer... (WAJIB TONTON!!!)


















AVATAR : The Last Airbender - Cerita ni akan ditayangkan di deluruh pawagam pada 2 Julai 2010. Ni bukan citer kartun dalam Cartoon Network @ TV9 k... Citer ni di'orang'kan... Jalan citer movie ni masih sama ngan yang original... cuma ada dua tiga watak yang berlainan... Mengisahkan dunia Empat Elemen (Tanah, Air, Api dan Angin)... Kaum api telah menakluki dunia ngan membunuh kaum2 lain... Jadi, dunia hanya mengharapkan AVATAR (sifu kepada empat-empat elemen)... Saksikan kehebatan Aang (Avatar) dalam menyelamatkan dunia.... Perghhh...SYOK!!!! Korang leh tengok trailer citer ni kat link ni http://www.youtube.com/watch?v=9W1dhqc-JBs...



 
















 Toy Story 3 - Berita baik untuk peminat setia Buzz Lightyear!!!! Filem animasi 3D ni akan ditayangkan di seluruh pawagam pada 18 Jun 2010. Filem ni adalah sambungan dari filem sebelum ni (Toy Story 2). Mengisahkan Andy (pemilik patung2 toy story) terpaksa pergi ke kolej. Dia terpaksa meninggalkan patung2 kesayangannya cam Sheriff Woody ngan Buzz Lightyear. Nantikan aksi2 patung bergerak ni kejar tuan die pergi ke kolej... Kompem KELAKAR!!!!!. Korang leh tengok trailer film ni kat link ni http://www.youtube.com/watch?v=5f-MYl-HzNw&feature=fvst...


















 Iron Man 2 - Nantikan kemunculan "orang besi" pada 7 Mei 2010 di seluruh pawagam... Mengisahkan Tony Stark a.k.a Iron Man yang tension ngan terjahan media fasal teknologi baju besi yang die buat masa Iron Man 1... Nak dijadikan citer, tibe2 muncul plak satu musuh yang ade power elektrik nak bunuh Tony Stark... Nasib baik lagi, kawan si Tony tu sempat tolong (siap pakai suit Iron Man lagi)... Pastu, berlakunya pergaduhan yang takkan terjadi kat dunia nyata... memang BESH!!!!! Korang leh tengok trailer ni kat link ni http://www.youtube.com/watch?v=siQgD9qOhRs...

Top 3 "headphone" untuk peminat setia muzik techno!!!!





(Denon AH-D2000)
Dikeluarkan oleh syarikat Denon. Headphone ni memang luar biasa!! Boleh dipakai dalam semua keadaan (kecuali dalam laut, sungai atau sewaktu dengan air). Sesuai untuk aktiviti indoor mahupun outdoor. Sebab,jack plugin untuk headphone ni memang panjang (anggaran 5m keatas). Penulis berasa agak bersalah untuk mengumumkan harga headphone ni. Tapi, disebabkan ni adalah review, terpaksala bg tau gak. Harga pasaran dunia dalam USD359.00 – USD720.00 (RM1,233.00 – RM2,472.00). Memang mahal gile punya… tapi, kepada orang yang minat TECHNO, memang patut pakai benda ni. Power tak power, korang patut try sendiri. Penulis rekemen “menda alah” ni kepada orang2 yang minat lagu bass/techno n trance sahaja!!! Peminat nasyid, rock atau sewaktu dengannya, tak payahla beli.


 


 Senn HD595

Dikeluarkan oleh syarikat sennheiser. Headphone ni juga dicipta ‘khas’ untuk peminat lagu bass,techno dan trance…. Harga kat pasaran dunia agak2 dalam USD289.00 – USD489.00 (RM992.00 – RM1,679.00). Kurang sikit dari harga headphone kat atas. Harga ni cam mahal je, tapi mmg berbaloi kalu dapat satu. Kelebihan headphone ni sama gak ngan Denon, tapi dia lebih sesuai untuk diguna dalam aktiviti indoor. Benda ni dah lama ade kat pasaran dunia, tapi tak ramai yang pakai sbb design “menda alah” ni… Penulis blog hanya rekemen kepada sesiapa yang kaya dan loaded sahaja!!!

 
Ultrasone HFI-780

Dikeluarkan oleh syarikat Ultrasone (German). Headphone ni memang dicipta untuk peminat bass, techno dan trance. Tapi, masalah headphone ni just jack plugin dia pendek skit. Bagi peminat lagu techno, memang kurang puas hati. Tapi, sound yang dikeluarkan dari headphone ni memang 5 stars!!! Boleh dengar dalam semua jenis muzik… tak kiralah korang minat lagu ape pun, zapin ke, ghazal ke, nasyid kea tau ape2 je… memang sesuai…!!! Harga headphone ni murah skit dari atas. Harga pasaran dunia dalam USD250.00 (RM858.00). Boleh pakai kan?? Korang pikirla sendiri!!!!
 


Ni just review dari penulis sahaja,,, jangan amik serius dalam produk2 kat atas ni,,, penulis takde niat nak habiskan duit korang...

About tehno music!!!!

 
 
Techno is a form of electronic dance music (EDM) that emerged in Detroit, Michigan, US during the mid to late 1980s. The first recorded use of the word techno, in reference to a genre of music, was in 1988. Many styles of techno now exist, but Detroit techno is seen as the foundation upon which a number of subgenres have been built.
The initial take on techno arose from the melding of Eurocentric synthesizer-based music with variousAmerican post-disco and pre-disco music styles such as Chicago house, funk, electro, and electric jazz. Added to this is the influence of futuristic and fictional themes that are relevant to life in American latecapitalist society—particularly the book The Third Wave by Alvin Toffler. Pioneering producer Juan Atkinscites Toffler's phrase "techno rebels" as inspiring him to use the word techno to describe the musical style he helped to create. This unique blend of influences aligns techno with the aesthetic referred to as afrofuturism. To producers such as Derrick May, the transference of spirit from the body to the machine is often a central preoccupation; essentially an expression of technological spirituality. In this manner: "techno dance music defeats what Adorno saw as the alienating effect of mechanisation on the modern consciousness".



Ayat-ayat cinta novel review...


























The novel, Ayat-ayat Cinta, is a 411 pages novel written by a young novelist from IndonesiaHabiburrahman El-Shirazy who was born on 30th September 1976. He is a post-graduate scholar from Al-Azhar University, Mesir, Cairo. In the first sight, it seems like an usual Islamic novel which tries to spread religous value through art as the medium. But, when we go it more further, we will know that it's not just an Islamic novel! It is a colaboration between Islamic Novel, Cultural Novel, and love story novel which young people like very much. In other word, this novel is the right choice for distributing religous value, for those who are curious in Islam, especially for the young people who will be the next generations in the world.

This novel told about the love story between two human beings who differs in background and culture; one of them is a male student from Indonesia who was studying in Al-Azhar University Mesir-Cairo, and the other one is a female student from Germany who was studying in Mesir also. This story began when they met on a great debate in a metro unintentionally (such kind of trem).


You can finf this novel in any book stores..

Q&A Novel.....






















Review and synopsis.....


Narrated in the first person, the novel follows the life of Ram Mohammed Thomas, an orphaned, uneducated young waiter. Prior to the start of the novel, Ram has correctly answered 12 questions on the fictional game show Who Will Win a Billion? (or W3B), and has won a billion rupees (about $22 million). However, show host Prem Kumar and the producers, who do not have the money to pay him, have had him arrested for cheating by the police; they had cast Ram because they figured an uneducated street lad would not be able to answer more than a few questions at most, and they find the police more than willing to believe them. Ram explains to his sympathetic lawyer, Smita Shah, just how he managed to answer twelve random questions: Because they related to real events that occurred in his life, with each question prompting its own flashback. As he says, "Well, wasn't I lucky they only asked those questions to which I knew the answers?"
Ram goes on to tell her how, by drawing from the experiences of his own short, yet turbulent and sometimes cruel life, he, a poor, young waiter, answered the twelve questions that led him to the jackpot. Through this device, the novel moves between Mumbai, Delhi and Agra (non-chronologically) as it highlights Ram's bizarre experiences, from his original upbringing by an English-speaking priest to his various jobs, which include working as house help for an aging Bollywood actress, in a foundry, an Australian diplomat who turns out to be in a spy ring, as a tourist guide in Agra and a waiter in a bar at Mumbai. His best friend is another young orphan named Salim, who plays a part in some of these adventures and dreams of becoming an actor, as it was foretold by a palmist at a fair. Ram was told by the same palmist that he would not live a very long life, but he doesn't believe in foretelling the future and dismisses it. Salim later becomes an actor after saving a Bollywood producer from assassination from a professional hitman. However, the key events of his life come when he works as a tour guide at the Taj Mahal, which is when he meets a young prostitute named Nita. He falls in love with her and asks her pimp to let her marry him. The pimp refuses. Meanwhile, Ram's friend Shankar is dying of rabies. He needs four hundred thousand rupees to buy a vaccination, and Nita's pimp requests the same amount. Shankar dies, and Ram steals the money from his uncaring mother. After learning that the pimp (who is also Nita's brother) will continue to request even more money, he instead gives it to an English teacher whose son needs the rabies vaccine. He later helps answer Ram's question about Shakespeare when Ram uses his Friendly Tip Lifeboat.
Ram tells his lawyer that he went on the show partly in a quest to win enough money to buy Nita's freedom from her pimp, and partly in a bid to get even with the show's host, Prem Kumar, who abused and exploited Nita, resulted in her being placed under intensive care, in a hospital. Prem also exploited the late Neelima Kumari, a former Bollywood actress and Ram's former employer. Ram had planned to kill him when he went for a bathroom break (show rules dictate that the contestant must be followed everywhere by the host so they cannot cheat). However, Ram decides against it and, in gratitude, Kumar tells him the answer of the last question, which was the only answer he might have not gotten.

This novel is adaptation  from the film entitled "Slumdog Millionaire"....

You can get this novel from any book stores....